Sevärdheter i Belgien

187862214

När vi anordnade en tävling här på bloggen i samband med att vi fyllde 40 år kunde man en av dagarna vinna en resa till Bryssel. Vi ställde då frågan om vad som lockar mest i Belgien. Vi fick många intressanta bidrag som jag gärna vill dela med mig av!

Trots att Bryssel är en av Europas viktigaste städer så är det många som inte har varit där. Ännu mindre har man sett andra delar av Belgien trots att det finns många vackra städer och platser. Här kan du läsa ett tidigare inlägg om Bryssels måsten. 

Mat, dryck och choklad

Är det något man tänker på när man hör Belgien så är det mat, öl och choklad. Det finns många bryggerier i Belgien för den som är intresserad av att besöka ett. Hittade en bra sammanställning här. Många fina restauranger. Många rekommenderar Chez Leon där du med fördel provar specialiteten, Moules Frites, musslor med pommes frites som doppas i majonäs. Det är också många som lockas av våfflorna som här är lite tjockare och serveras med grädde eller valfritt tillbehör.

187862214
Prova nationalrätten; Moules Frites

133942519
Våfflorna är sagolika i Belgien!

Man kan inte besöka Belgien utan att prova chokladen. Ett av de mest kända märkena är Neuhaus som har butik i de flesta städer i Belgien. Ett annat märke är Godiva som också de har många butiker runt om i Belgien. Vill du köpa med dig stora mängder hem så rekommenderar jag att besöka outlets. Information om Neuhaus här och Godiva här.

91620499

Sevärdheter i Bryssel

Den mest kända sevärdheten är inte stor sett till längden. Manneken Piss mäter endast 61 cm där han står och kissar rätt ner i fontänen vid korsningen Rue de l’Étuve/Stoofstraat och Rue du Chêne/Eikstraat. De gamla delarna av Bryssel är väldigt mysiga och framförallt torget, Grand Place som är upptaget på UNESCO.s världsarvslista. Här finns även ett klockspel att lyssna på vid jämna klockslag.

178570473

Belgien är känt för många seriefigurer som kommer härifrån. Bl a Tintin, smurfarna och Gaston. På många väggar i Bryssel kan du se målningar av de kända seriefigurerna. Det finns flera museum om du vill lära dig mer.
Hergé museum ligger en bit utanför Bryssel och visar allt från Tintin och hans värld. Mer information här.
– På Moof museum hittar du allt om smurfarnas värld. Här finns också en stor shop. Mer information här.
– Belgian Comic Strip Center är det mest kända museet där du får en bra bild över samtliga seriefigurer som är skapade i Belgien. Mer info här. 

En annan sevärdhet som byggdes till världsutställningen i Bryssel 1958 är Atomium som föreställer en järnkristall förstorad 165 miljarder gånger. De flesta av sfärerna är öppna och används bl a till panormaplattformar och restauranger. Det finns trappor i rören som sammanbinder sfärerna så att man kan transportera sig emellan.

521107577

Antwerpen och Brygge

Belgien är inte särskilt stort. Bryssel ligger ungefär i mitten och man har cirka sex mil till kusten. Inte så långt från kusten ligger Belgiens Venedig, Brygge.Här finns en hel del museer men för den som bara vill strosa runt har mycket att njuta av. Medeltida byggnader med kanaler som går mellan husen gör Brygge till en underbar stad som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

475993679

Lite drygt tre mil norr om Bryssel ligger Antwerpen som bl a har blivit en stor stad inom mode. Många är de som åker hit för inspiration. Så här beskriver Birgitta Antwerpen: Antikkvarteren lockar och även Modemuseet och Het Modepalais där man kan få se Dries Van Notens kollektioner. Är vädret det rätta så blir det en promenad och kaffestopp i Botaniska trädgården. På min tur i stan lär jag inte missa Horta Complex (shopping center) designat av Victor Horta i Jugendstil.Och kanske Rubenshuis om tiden tillåter.

486812737

Övriga sevärdheter

Ingrid berättar om Brabanthästen, som är en av världens största hästraser och som kan mäta upp till två meter i mankhöjd. Den kan du alldeles säkert få se om du ger dig ut på vägarna med en hyrbil.

494679399

Är du intresserad av det Belgiska kungahuset ska du bege dig till Laken som ligger strax utanför Bryssel. Där kan du titta på slottet som ligger i en park. Intill ligger drivhuset som är öppet för besök.

Drygt en mil söder om Bryssel ligger Waterloo som blev känt efter ett slag där Napoleon till sist besegrades. I staden finns minnesmärken och museum att besöka. Där själva slaget hölls (en bit söder om Waterloo) finns en kulle med ett minnesmonument och även ett museum.

178391017

Om du beger dig söderut intill den franska gränsen kan du besöka de mysiga byarna Tornai och Mons. I Tournai finns en av de största och vackraste katedralerna i Belgien. Det är en gammal textilstad så här finns även ett museum, The Museum of Tapestry and Textile Arts. Mons är en vacker stad med många byggnader från medeltiden. Mons kommer under 2015 att vara årets kulturhuvudstad tillsammans med Plzeň, i Tjeckien.

I sydöstra Belgien ligger Ardennerna som erbjuder ett bergigare område. Precis vid kanten av bergskedjan hittar du bl a grottorna i Han-sur-Lesse som är en Europas största droppstensgrotta. Här kan du läsa mer. 

186967528

Belgien har en kust som sträcker sig cirka fem mil mellan Holland och Frankrike. Den största orten heter OOstende och är en riktigt mysig kuststad med lång sandtsrand och pir. Besök fiskmarknadne och ät färsk fisk på restaurangerna. Breda sandstränder med gott om plats avslutar vår resa genom landet som faktiskt inte så många svenskar besökt. Jag är en av dem men Belgien åker definitivt upp på min ”lista”!

0 Comments

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?