Volvo Cars Excellence Child Seat Concept

IMG_2255.JPG

Volvo Cars designteam har skapat en ny bild av hur barn i framtiden kan åka säkert i bilar. Nytänkandet är en vidareutveckling av lanseringen i Shanghai där XC90 Excellence och konceptet Lounge Console markerade ett djärvt och lyxigt steg framåt för den svenska biltillverkaren.

Vi började med att fråga oss själva om vi kunde förenkla livet för föräldrar och på samma gång öka säkerheten för barnen. Vi koncentrerade oss på tre stora områden: att göra det enklare att sätta i och ta ur barnet ur barnstolen från ett ergonomi- och komfortperspektiv, att ge barnet en säker bakåtvänd position som möjliggör ögonkontakt med antingen föraren eller de åkande i baksätet, och att skapa generösa förvaringsutrymmen för nödvändigheter som blöjor, nappflaskor, våtservetter, med mera.

Säger Tisha Johnson, Chief Designer Interiors vid Volvo Cars Concept and Monitoring Centre (VMCC).
Enligt Tisha Johnson föddes idén vid ett samtal med Volvo Cars ägare Li Shufu när han tittade på konceptet XC90 Excellence Lounge Console tidigare i år. Tisha började fundera på hur konceptet kunde utnyttjas även för att skapa ett barnsäte – och designteamet tog sig an utmaningen.
Resultatet blev en lösning som gör det möjligt att snurra sitsen moturs när barnet ska placeras i stolen och sedan låsa sätet i en bakåtvänd position. Konceptet har även förvaring för småsaker bredvid sätet och ett utrymme undertill för blöjor, filtar eller andra lite större föremål. Dessutom finns tillräckligt med utrymme för en väska under instrumentpanelen framför sätet.
Konceptet Excellence Child Seat, som också gör det lätt att luta barnet tillbaka i sovställning, bygger på Volvos säkerhetsfilosofi att små barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt (minst upp till 3-4-årsåldern). Huvudanledningarna är det lilla barnets svaga halsmuskler och det i förhållande till kroppen oproportionerligt stora och tunga huvudet*.

För oss är handlar det om en kombination av säkerhet, bekvämlighet och känslomässiga faktorer. Att kunna hålla ögonkontakt med ditt barn från baksätet eller att på ett bekvämt sätt hålla en nappflaska varm i de uppvärmda mugghållarna i XC90 Excellence är steg på vägen att göra livet lättare för föräldrar med små barn i bilen. Den här typen av alternativa sittmöjligheter kommer att bli ännu med aktuella när vi går mot självkörande fordon.

The Excellence Child Seat Concept är ett tydligt exempel på hur Volvo Cars designteam tacklat utmaningen att ge sina nya bilmodeller en lyxig touch.

Vi har undersökt vad vi kallar progressiv lyx under en längre tid. Vi ser en direkt koppling mellan lyx och känslomässigt välbefinnande och vi har vi tagit olika steg mot att förändra bilden av hur interiören kan utnyttjas för att passa våra kunders behov. Barnsäkerhet är ett av våra viktigaste områden och självklart vill vi även ta detta till en ny nivå.

0 Comments

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?