Korea förklarar krig mot fetman men Sverige fortsätter

img_2749.jpg

Sydkorea har startat krig mot sockret för att få bukt med fetman. Alla koreanska livsmedelstillverkare måste märka sina produkter med sockerinnehåll. Matrecept med lågt sockerinnehåll, certifierade av myndigheterna, ska distribueras till restauranger och hushåll. Skolbarn ska förbjudas att äta livsmedel med mycket socker, som läsk och kakor. Målet är att ingen korean ska få i sig mer än 10 procent av kalorierna från socker.Antalet feta koreaner har fördubblats sedan 2002 och det är detta som har fått regeringen att ta till storsläggan. Jämfört med många andra länder ligger koreanerna dock bra till. Fetman bland befolkningen (BMI över 30) har ökat från 2,5 till 4,6 procent i Korea. Andelen överviktiga (BMI 25-30) ligger på 25 procent. Inget att få skrämselhicka av om man jämför med USA där 35 procent av befolkningen är feta eller Mexiko med 32 procent. Men den koreanska regeringen vill hejda utvecklingen och gör det med kraftiga åtgärder. Sannerligen något att lära sig av för Sverige där regeringarna har suttit med armarna i kors alltmedan befolkningen har blivit tjockare och tjockare.

Utvecklingen av barns vikt i Sverige en rapport som vi släppte nyligen, Barns vikt och matvanor 2003-2016, konstaterar vi att det finns indikationer på att den kraftiga ökning av barns vikt vi såg i slutet av 1900-talet har minskat och planat ut. Exakt vad det beror på är svårt att säga. Sverige har till skillnad från många andra länder ingen aktuell uppföljning på riksnivå när det gäller barns matvanor och hur barnens vikt utvecklas över tid.

Dags att Sverige slutar mesa

Man får verkligen hoppas att Sverige rycker upp sig och att den kommission för Jämlik Hälsa som regeringen i alla fall har tillsatt sätter samman ett ordentligt åtgärdspaket för att förbättra folkhälsan.

Blogginlägget är skrivet av Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö på Konsumentföreningen Stockholm. För fler blogginlägg av Louise Ungerth, besök bloggen Louise Konsumentkoll.

0 Comments

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?