5 tecken på att du stressar för mycket

IMG_2717.JPG

5 tecken på att du stressar för mycketÄr du konstant stressad? Då känner du troligen igen något av dessa symptom, som ofta uppkommer i samband med stress. Så här lindrar du problemen.
De flesta av oss stressar ibland, och det behöver inte vara negativt. Om du däremot hamnar i ett mönster där stress tar över vardagen under en längre period, kan det vara dags att se upp och försöka ändra på din livsstil.
Här är fem tecken på att du lever ett för stressigt liv, och borde ge dig själv tid för avslappning och lite lugn och ro:
1 – Magproblem
Ett första tecken på att du stressar för mycket är ofta att du får problem med magen. Magkatarr, diarré eller förstoppning är vanliga tecken på att din kropp är stressad. Bästa tipset för att bli bättre i magen är förstås att varva ner, men en smart quick fix är att gå ut och springa – det ger en endorfinboost som hjälper till att lugna både dig och magen.
2 – Du tappar hår
Tre till sex månader efter en väldigt stressig period kan det hända att du börjar tappa mer hår än normalt. Det beror på att stress bidrar till att kroppen utsöndrar höga nivåer av androgener, en sorts hormon som stör hårsäckarna och kan orsaka tillfälligt håravfall. I efterhand går det inte att göra så mycket åt det, men boosta håret som sitter kvar genom att äta hälsosam kost med mycket vitaminer.
3 – Finnar och dålig hy
Precis som håret är också hyn känslig för högre doser än normalt av androgener, och akne kan blomma ut. Botemedlet är förstås att bryta stressmönstret, men att undvika crèmer och smink som täpper till porerna hjälper också till på traven.
4 – Ryggont
När vi stressar gör sig kroppen redo för att fly från en farlig situation. Pulsen och blodtrycket höjs, och stresshormonerna som utsöndras i kroppen får musklerna att spänna sig. Stressar du ofta kan det leda till muskelvärk och –knutor, särskilt i kombination med att du sitter stilla vid ett skrivbord om dagarna. Träning och stretch är bästa medicinen mot värkande muskler – bryt gärna arbetspasset och rör på dig några minuter mitt på dagen.
5 – Utslag och eksem
Långvarig stress stör immunförsvaret, och kan göra din hud känsligare och mer mottaglig för infektioner. En mild och mjukgörande crème kan hjälpa till att lugna huden tills du själv lugnat ner dig.
Bli av med stressen – gå ut i naturen

Allt fler drabbas av stressrelaterade sjukdomar och intresset för hur man ska varva ned är större än någonsin. Ett enkelt sätt att klara av vardagsstressen är att vara i naturen!

6 smarta tips – så kombinerar du familjeliv med karriär

Att vara förälder är ofta lika krävande som ett heltidsjobb. Hur pusslar man egentligen ihop tiden för att hinna med både arbete och familj? Här är knepen som hjälper dig på vägen!
1. Om du vill göra karriär – stå för det!

Det är inget fel med att vilja nå sina mål trots att man blivit förälder. Det jobbigaste brukar vara att försöka låtsas som att jobbet inte betyder så mycket för dig som det faktiskt gör.
2. Om du inte vill göra karriär – stå för det!

Alla måste inte drömma om att lyckas på jobbet. Trivs du bra med att gå hemma, eller arbeta bara för att få en inkomst, är det helt okej. Våga erkänna det för dig själv och andra så kommer du känna dig tryggare med ditt val.
3. Ta inte jobbet så fruktansvärt allvarligt.

Måste du verkligen skicka iväg det där jobbmejlet i exakt den här sekunden? Nej, troligtvis går det lika bra om du väntar lite och istället ger barnen uppmärksamhet om de behöver. Låt var sak ha sin tid.
4. Krångla inte till det.

Ibland krånglar vi till saker i onödan och gör de svårare än de faktiskt behöver vara. Försök att göra allt runt omkring dig så enkelt det bara går, så blir det lättare att sköta både familj och arbete.
5. Var närvarande på jobbet

När du jobbar gör du bäst i att fokusera på arbetet. Släpp det dåliga samvetet – du kan ändå inte passa ungarna just nu.
6. Var närvarande hemma.

Samma sak här – du kan inte styra jobbet hemifrån. Var i nuet så får du ut det bästa av båda världar.
Källa: ”Good enough för föräldrar” av Elizabeth Gummesson

0 Comments

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?