Reporäntan 0 % – hur tänker man nu?

reporänta 0%

Riksbanken sänkte i dag reporäntan till historiskt låga 0 procent. Än mer intressant är att de räknar med att räntan höjs först i mitten av 2016 och då i maklig takt. Så hur ska man tänka nu? Ska man konsumera? Amortera? Eller kanske spara, placera och investera? Så här tänker jag:

Jag gillar att tänka långsiktigt kring privatekonomin, sträva efter att bygga en frisk och stark ekonomi på sikt. Vi kan alltså räkna med låga, stabila räntor en bra bit framöver, vilket innebär låga räntekostnader för alla hushåll med bolån. Efter att budgetpropositionen presenterats kan vi också räkna med att de flesta svenskar inte kommer att drabbas av några större ekonomiska bakslag nästa år. Det är alltså ett bra läge att se över sin ekonomi och rusta den för framtiden. Målet som jag ser det är att kunna konsumera, amortera och placera samtidigt, både nu och sedan.

Så här kan man nå dit, steg för steg:

1) Bygg en buffert för oförutsedda utgifter om du inte redan har gjort det. Ha åtminstone en månadslön på ett särskilt sparkonto. En gammal tumregel är att alltid spara 10 procent av det du får ut. Fyll på bufferten direkt när du har använt den.

2) Starta ett sparkonto för sparmål som ligger nära i tiden (julklappar, semester, ny bil, en resa…) Bestäm en summa, leta upp ett sparkonto med bra ränta på Konsumenternas.se och lägg upp en automatisk överföring.

3) Amortera mer om du behöver det. Hur stora är lånen i förhållande till tillgångarna? Hur mycket betalar du på lån varje månad? Vill du öka amorteringen – börja med de blancolån och krediter som har högst ränta. Öka amorteringstakten på bolånen i andra hand. Försök betala av alla bolån som överstiger 70 procent av marknadsvärdet på 15 år och fortsätt sedan i långsammare takt att betala av bolånen ner till 50 procent av marknadsvärdet. Passa också på att jämföra bolåneräntor och byt bank om du får bättre villkor.

4) Spara på lång sikt. När du har sett över amorteringstakten och fyllt upp bufferten och målsparandet kan du överväga att spara långsiktigt, åtminstone 5 procent av din disponibla inkomst. Sparkonton lär ge låg avkastning de närmaste åren, så välj i stället ett Investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring som du fyller med aktiefonder eller aktier.

5) Konsumera eller investera. När du styr mot låg belåningsgrad och bygger upp ett sparkapital skaffar du dig mer ekonomisk frihet och styrka. Du får mer pengar över på sikt. Pengar du kan använda efter behag, antingen konsumera eller investera i något som gör ditt liv rikare.

Nu är som sagt ett mycket bra tillfälle att se över sin ekonomi och rusta den för framtiden.

Länkar:
Riksbankens reporäntebeslut 2014-10-28

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank

0 Comments

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?